Együtt épültünk egy hónapja – interjú Novák Zsolttal

Mi jut eszedbe a konferencia mottójáról: Épüljünk együtt!

A mottóval együtt én a témáimat is megkaptam. Szóval nekem az alapozás és a felépülés járt a fejemben, és az ezzel kapcsolatos lelki igazságok.

Hogyan élted meg a Krisztusra épülést? Miért fontos ez számodra?

Az alaphoz való kapcsolódás 2oo4-ben, 31 éves koromban történt. Bár elég szép karrierem volt, ez mégis bizonytalannak látszott. Úgy éreztem, hogy nem tudja megadni az élet már azt, amire vágytam. Karrier, siker, pénz, minden megvolt, de mindez ingatagnak bizonyult, amit már nem lehetett tovább terhelni. Láttam, hogy ez mind megváltozna, ha Krisztusra helyezném az életem. Megértettem, hogy ez az új élet többet ér. Úgy éreztem, hogy amit eddig felépítettem, azt mind elveszíthetem Krisztusért, mert ott biztonságban van. Mert ez, a krisztusi megmarad.

novak

Felépülés, hogyan lehetséges?

Ezen a területen én is változásban vagyok. Hiszen a felépülés megélése nagy kihívás. Miért? Mert van egy olyan erő ami ezt akadályozza. A lelki növekedés a fizikai énünknek ellenes, tiltakozik a testünk ezellen. Újra és újra meg kell harcolni a lelki növekedés feltételeit. Néha az eszem tiltakozik. A hit harca ez, de a hit képes az elmét legyőzni. És lehet növekedni, győzni, Isten ennek érdekében mindent megtett. Kell legyen igényünk erre, imádkozzunk vágyért! Vágyjunk lelki óriások lenni, ez helyes nagyra illetve jóra vágyás. Mint Pál apostol életében – ő szeretett volna részesülni a lelki nagyok, Kriszus életében. Isten akarata, hogy Krisztushoz hasonlóvá tegyen. Felépülésünket a legnagyobb lelki nagyság szerint mintázta meg.

A lelki karbantartás nagyon fontos, meg kell legyen a felelőségünk. Gondozott lelki életre van szükségünk, hogy a hajtásban meg tudjunk feledkezni a rosszról. Ez a mindennapos karbantartás a következőkből áll:

  1. Önvizsgálat;
  2. Közösség Istennel: ima, ige olvasása ill. hallgatása;
  3. Lelki közösség a testvérekkel – itt nem csak a gyülekezetről van szó. Hanem azokról a közösségekről, amelyekben őszintén meg tudok nyílni. Nagyon közösségekben, gyülekezetekben ez talán nehezebb.
  4. Isten dicsőítése, imádata- hiszen erre lettünk teremtve. Ott kell legyen a mindennapos dicséret, imádat. Dicsérni Őt az istenélményeinkért.

Kérdezett: Dobai Gyöngyi

U.I. Novák Zsolt előadásai a konferencián: szombat délelőtt illetve szombat délután.