Újévi köszöntő

Hogy milyen gyorsan telik az idő, arról nem szükséges írnom, hiszen azt mindnyájan látjuk és tapasztaljuk, ezért inkább arra kellene összpontosítanunk, hogy miként használjuk ki a hátralevő időnket?

Ennek kapcsán eszembe jut a Lk 18:1-8 feljegyzett példázat, amelyben Jézus a bizalomteljes imádkozásra buzdítja az ő tanítványait. Vajon érdemes-e az imádkozásra időt szánni, amikor tudjuk, hogy csak kevés idő van hátra? Jézus azt mondja nekünk, hogy mindenkor imádkoznunk kell és nem szabad belefáradnunk a könyörgésbe. Az imádkozásban olyan kitartók kell, hogy legyünk, mint az említett özvegyasszony, aki addig zaklatta az istentelen bírót, még igazságot nem szolgáltatott neki. Az özvegyasszonynak nagyon nehéz feladata volt, hiszen egy könyörtelen emberhez kellett közelednie, ezzel szemben nekünk sokkal könnyebb feladatunk van, hiszen egy kegyelmes Isten elé járulunk, aki számtalan ígéreteivel látott el bennünket. Sőt, azt is tudnunk kell, hogy az imádkozásban nem vagyunk egyedül, hiszen úgy a Szentlélek, mint maga az Úr Jézus is segítenek rajtunk.

Még egy kevés idő maradt hátra, mit kezdhetnék azzal? A példázat alapján Jézus arra tanít, hogy őrizzük meg a belé vetett hitünket és imádkozzunk az Atyához, mert imáink meghallgattatásra találnak. Ez annyira fontos, hogy amikor az Úr Jézus visszajön, azokat fogja megkeresni, akik megtartják a hitet itt a földön. Legyen az előttünk álló év, a hitünkben való megerősödés és az imádkozásnak az éve!

 

Deák Zsolt