Az elmúlt napok politikai eseményeihez…

16388170_10209577741415336_8462686544402558295_n

Az utóbbi napok politikai eseményeihez különböző módon viszonyulnak az egyes emberek, csoportok. Még mi, erdélyi magyar baptista fiatalok is, kiket sok közös vonás jellemez, különböző képpen vélekedünk. Egyeseket érdekelnek a politikai fejlemények, másokat kevésbé, vagy egyáltalán nem. Egyesek a tüntetés mellett vannak, mások ellene, s a kettő között van megannyi vélemény. Lehetetlen átfogó és objektív képet adni az elmúlt napok politikai, társadalmi eseményeiről, de lehetetlen kimaradni is az egészből, hisz előbb utóbb tapasztalni fogjuk a történések hatását.

Nehéz válaszolni arra a kérdésre (főleg másnak, másra nézve), hogy hogyan viszonyuljunk az eseményekhez? Többek között három egyszerű bibliai igazság felelevenítése segíthet az önmagunknak és másoknak való válaszadásban.

  1. Különbözőek vagyunk. Így teremtette Isten az embert, s így rendezte el a tagokat a testben (1Kor 12:18), a gyülekezetben. Rendjén van az, hogy különböző képpen vélekedünk a politikáról, pártokról, békés felvonulásról, tüntetésről, s ennek különböző képpen adunk hangot (imádkozás otthon vagy a tüntető tömegben, csendes vagy hangos jelenlét a felvonuláson, internetes vélemény-nyilvánítás, stb.). Az nincs rendjén, ha megfeledkezünk arról, hogy a másik különbözősége ellenére ugyanolyan értékes ember mint én. (Még visszatérünk az “ugyanolyan” szóra 😉 )
  2. Felelősek vagyunk. Ez is a teremtettségünk következménye (1Móz 1:27-28). Felelősek vagyunk magunkért (Préd 11:9/b), egymásért (1Móz 4:9, 1Tim 2:1-4), tetteinkért (Mt 7:21), szavainkért (Jak 3), az Istenről és az isteni értékekről való bizonyságtételért (Mt 28:19-20), a jelenért, a jövőért, és még annyi mindenért. Rendjén van az, ha az ember alkalmas és alkalmatlan időben felelősségteljesen szól Istenhez imában, és felelősségteljesen cselekszik aszerint amire eljutott (Fil 3:16). Így volt ez például a Bodnariu családért, vagy a család intézményéért való közös imádkozás és tömeges tüntetések alkalmával. Az nincs rendjén, ha az ember megfeledkezik felelős voltáról, felelősségeiről az Istennel és az emberekkel való kapcsolatában: nem kiált Istenhez, nem tesz (jelenkori és jövőbeli) embertársaiért.
  3. Van Isten. Van egy tökéletes Isten, aki szemében mind ugyanolyan értékesek vagyunk – de nem minden tettünk (vagy tétlenségünk), szavunk (vagy hallgatásunk), indulatunk, gondolatunk, véleményünk ugyanolyan helyes, ugyanolyan értékes. Ő tökéletes, s nekünk arra kell törekedni, hogy Hozzá hasonlítsunk. Ennek a törekvésnek a sikerét (vagy sikertelenségét) Ő fogja megállapítani, úgy a legkisebb tüntető, mint a legnagyobb politikus életében.

+ két idézet:

Samy Tutac (Temesvár): Úgy ahogy nem hiszek az imádkozás nélküli cselekvésben, ugyan úgy nem hiszek a cselekvés nélküli imádkozásban sem.

Sorin Badragan (Bukarest): A gyülekezet nem politizál – tagjainak viszont állampolgári joguk, és bibliai kötelességük.

 

Mezei Ödön, EMaBISz vezetőségi tag